Plak yeniden sahneye çıktı, satışları patladı
1960 ve 1970’li yılların popüler müzik formatı plak, 80’li yıllardan itibaren yerini önce kasete, sonra da CD’ye bıraktı. Ancak gelişen teknoloji ve farklı müzik tüketim alternatiflerine rağmen plaklar, yeniden popüler oldu. D&R verilerine göre; dijital çağın gençleri plak koleksiyonerliğine soyunurken, yeni çıkan plaklarsa adeta yok satıyor. Öyle ki kimi albümler yeniden basılıyor ya da döneminde plak olarak yayımlanmamış albümler plağa kaydediliyor.
ABD Müzik Endüstrisi Birliği’ne göre de plak satışları, 1987’den bu yana ilk defa 2022 yılında CD satışlarını geride bıraktı. 2022’de ABD genelinde 41 milyon plak satılırken, albümlerin CD formatlarının satışı 33 milyonda kaldı. Sektör otoriteleri tarafından bu durum dünya genelindeki trende, plaktaki görsellerin CD’ye göre daha büyük olmasına ve iyi ses sistemlerinde müziğin daha kaliteli duyulmasına bağlanıyor.
Bir başka görüşe göre ise bu durumun en önemli sebebi ‘nostalji’ ve ‘dokunma hissi’. Plak satışlarında yüzde 30’luk pazar payına sahip olan D&R’ın 2023 yılı verilerine göre ise müzik kategorisinde en hızlı yükselişe geçen ürünleri arasında plaklar birinci sırada. Satış rakamlarına bakıldığında 2023 yılında plakların tüm gruplar içindeki oranı yüzde 40 artmış durumda. Plaklarla büyüyen X ve Y kuşağının yanı sıra Z kuşağının da ilgisi giderek artıyor.
Plak satışlarının artmasıyla birlikte pikap satışlarında da ciddi bir sıçrama söz konusu. Plakların yükselişinde etkili olan nostalji duygusundan olacak ki retro tarzı pikaplara olan ilgi daha fazla.
‘İKİNCİ BAHAR’ ZİRVEDE
D&R’da en çok satan plaklar ise şöyle sıralandı:
-İkinci Bahar / Özdemir Erdoğan
-Sibel Can / Yeni Aşkım
-Levent Yüksel / Med Cezir
-Cem Karaca / The Best of 4
-L’amor Paris / Various Artists
-Nilüfer / Müzik Nilüfer
-Sinatra / Ultimate
-MFÖ Collection / Mazhar Fuat Özkan.
(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)