Başarılı kadınlar hayat hikayelerini Işıldayanlar Konferası’nda anlattı
5 mins read

Başarılı kadınlar hayat hikayelerini Işıldayanlar Konferası’nda anlattı

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede bir dönüşüm platformu olarak öne çıkan Işıldayanlar Konferansı, ilham veren hikayeleriyle rol model olan kadınların deneyimleri ve bu konuda öncü markaların paylaşımlarıyla dün 2. kez Zorlu PSM’de gerçekleşti.

Başarılı kadınların hikayelerini paylaştığı Işıldayanlar Konferansı Zorlu PSM’de gerçekleşti. İkinci kez düzenlenen konferansta milli sporculardan, deprem bölgesinde üretimi destekleyen çiftçilere kadar onlarca kadın nasıl başardıklarını aktardılar.

Konferansı düzenleyen Oggusto’nun kurucusu Özlem Güsar açılışta hedeflerini şöyle özetledi:

“Kadınların güçlenmesi, ışıldaması ve ışıldatması için hepimize düşen sorumluluk büyük. Sorunları tekrarlamak yerine çözümleri sergileyecek, zihinleri ve davranışları değiştirecek, ilham ve umut verecek, kadınlara güven kazandıracak, ‘ben de yapabilirim’ duygusu aşılayacak bir platform yaratmayı hedefliyoruz.” 

Işıldayanlar Konferansı’nda hikayeleriyle alkış alan rol model kadınlar ve konukların çarpıcı açıklamaları şöyle:

“Olumsuz söz kalbimizi kırıyor”

Olimpiyat elemelerinde 7’de 7 yapan Milli Voleybol takımının başarılı oyuncusu Meryem Boz, “Türk Milli Takımı ile maça çıkıyorsunuz. Size yorum yapanlar da Türk. Aslında biz aynı gemideyiz ve sizler için sahaya çıkıyoruz. Ortak bayrağımız için sahaya çıkıyoruz. Olumlu sözler bizim için itici güç oluyor. Ama gereksiz bir söz de kalbimizi çok kırabiliyor. Çok da takılabiliyoruz . Lütfen bunu düşünerek yorum yaparlarsa çünkü bayrağımız için savaşıyoruz ve kazanmak istiyoruz . Birazcık dikkat edilirse çok iyi olur” dedi.

“Babam paraya değil bana yatırım yaptı”

Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonu Sümeyye Boyacı,” Babam belirli yere gelen hep sponsorum oldu. Çevremizde çok fazla yatırım yapan , borsaya giren, ev ve tarla alan arkadaşları vardı. Ama babam hiçbir zaman bu tarz yaptırımlara para harcamadı.Son kuruşuna kadar bana ve kardeşlerime harcama yaptı. Onun en büyük yatırımı çocuklarıydı, onlardan biri de ben oluyorum.” ifadelerini kullandı

“Rekor kıracağım”

İskoçya-Kuzey İrlanda arasındaki Kuzey Kanalını Yüzerek Geçen İlk Türk Kadını Aysu Türkoğlu’nun konferansta rekor kırma sözü vermesi büyük alkış aldı. Türkoğlu şunları söyledi:

“Müthiş bir deneyimdi. Bunun üstüne katarak ilerlemek istiyorum. Önümde 5 tane daha kanal var. Bunları 5 sene içerinde başarabilirsem Guinness Rekorlar Kitabı’na girebileceğim. Bunları tamamlayan en genç kadın sporcu olacağım.”

“Bize uzanan eller olmalı”

Deprem bölgesinden de bir üretici konferansta Türkiye’ye seslendi.Hatay Defne Kadın Kooperatifi Başkanı Nesrin Burç, “İnsanların gözündeki dehşet kaybolmadı. Biz 6 Şubat’ta kaldık. Acılarımızı rafa kaldırdık ama hala üretmeyi sürdürüyoruz” dedi ve ekledi:

“Pazar çok önemli, biz istediğimiz kadar üretelim eğer pazar yoksa bu üretimin hiç bir anlamı olmuyor. Ben bugün buraya gelirken oradaki kadınlara söz verdim seslerini duyuracağıma o pazarı, platformu oluşturmak için gerekli desteği bulacağıma. Ve onlara uzanan çok el olduğunu söylemeye söz verdim. Umarım bu şekilde dönebilirim.”

Mert Fırat: Erkekleri de eğitelim

Oyuncu ve İhtiyaç Haritası Kurucusu Mert Fırat da farklı bir açıdan erkeklerin tutumunu yorumladı. Fırat, ‘erkeklerin eğitilmesi önemli” derken şu yorumu yaptı:

“Kadınları kız çocukları eğitmemiz çok önemli, evet bu bir gerçek. Ama bir yandan da erkekleri eğitmemiz gerekiyor çünkü karşımızda duran kitle erkek. Dolasıyla önümüzdeki en büyük engel diğer yüzde elli. Bir de maalesef bu güruhun içinde özellikle başka türlü düşünen, buna cesaret edemeyen, tüm bu koşullar içerisinde aslında duvarı geçemediği için oraya hazır olmayan bir kadın nüfus da var.”

“Önce fiziği değil sanata bakılmalı”

Hollanda doğumlu sanatçı Karsu Dönmez de video kaydıyla karınlara seslendi:
“Türkiye’den gelen menajerler bana detaylı bakarlardı… Fiziğin nasıl. Hedefim, bir kadın olarak bunu değiştirmekti. Çünkü müzisyen olarak, sanatçı olarak ilk önce sanata bakılması lazım. Daha sonra belki elbise. Maalesef ben bunun farkına varıyorum. Türkiye’de öncelikle ne giydi, ne söyledi diye bakılıyor, dedikodulara bakılıyor.”

Konferans sonunda oyuncu Demet Akbağ’a “Yılın En Işıldayan Kadını” ödülü verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir