Finansal yatırım araçları arasında en yüksek getiri külçe altında oldu. Yİ-ÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranı yüzde 8,75, TÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranı ise yüzde 7,84 olarak kaydedildi. BIST 100 endeksi de yatırımcısına yüzde 5,36 (Yİ-ÜFE) ve yüzde 4,48 (TÜFE) oranında kazanç sağladı. Mevduat faizi ise yüzde 1,12 (Yİ-ÜFE) ve yüzde 0,27 (TÜFE) oranında pozitif getiri elde etti.
“MEVDUAT NET REEL FAİZİ NEGATİF OLMUŞ”
Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, son 3 ayda mevduat net reel faizinin negatif olduğunu belirtti. Kara, vatandaşın enflasyon beklentisinin neden iyileşmediğini sorgulayanlar için bu verileri paylaştığını ifade etti.
“MEVDUAT FAİZİ DÜŞÜYOR MERKEZ SEYREDİYOR”
Ekonomist Tunç Şatgıroğlu ise mevduat faizinin düştüğünü ve Merkez Bankası’nın bu durumu sadece seyrettiğini söyledi. Şatgıroğlu, “Program çalışıyor,” diyerek durumu eleştirdi.
EURO VE DOLAR KAYBETTİRDİ
Yatırım araçlarından euro ve dolar, yatırımcısına zarar ettirdi. Euro yüzde 3,90 (Yİ-ÜFE) ve yüzde 4,71 (TÜFE) oranında değer kaybederken, Amerikan doları yüzde 4,07 (Yİ-ÜFE) ve yüzde 4,87 (TÜFE) oranında düşüş yaşadı.
DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİ ZARAR ETTİRDİ
Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) de yatırımcısına zarar ettirdi. DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranı yüzde 5,42, TÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranı ise yüzde 6,21 olarak gerçekleşti.